Monday, November 18, 2013

Tips penjagaan botol susu bayi

salam semua...
hari ni nak kongsi tips penjagaan botol susu yang aku selalu amalkan...

maybe korang lagi banyak experience..almaklumlah aku ni new mum..baru anak 1..experience tu tak bnyak lg..tapi takpe..nak gak share sama korang2 semua..hehehe

First step:
bilas dulu botol yang ade saki baki susu ngah air paip..then aku rendam dalam solution "liquid cleanser Pureen"...ni contoh dia ye kawan2..


Then, second step:
berus botol susu utk sental saki baki susu tu supaya botol bersih, sebersihnya..yang ni je istilah berus..tapi aku tak pakai pon berus.. tapi span..yg ni brand tollyjoy..kalau beli memang ade dalam packaging dia extra span..sebab ape pakai span?? sebab nk elak permukaan botol susu ade "crack"..bila "crack" dikhuatiri bakteria boleh membiak, so kene tukar botol susu baru lak...ni namanye nk jimat dari selau beli botol..hehehe..ni contoh span tu...

Last step:
bilas botol..then siap untuk masuk dalam sterilizer..aku guna sterilizer Autumnz.. tadaaa!!


*kawan2 leh rujuk sini lak untuk tips mensterilkan botol susu k...
http://www.babycenter.com.my/a1045009/mensteril-perkakasan-penyusuan-botol