Friday, March 23, 2012

kenapa ramai perempuan tak suka lelaki yg merokok??

wahh..entry kali ni mesti tercabar dan panas hati pada siapa2 yg merokok..hehehe...sori la yer..*just nak share perasaan org2 yg tak merokok macam i ni...hehehe*ok..berbalik tajuk entry kali ni..sebenarnya bukan la lelaki je yg merokok..tapi ada juga segelintir perempuan yg merokok..cuma peratus tu tak setinggi peratus lelaki yg merokok..

check it out apa yg aku dapat listkan untuk korang :

1- kalau perokok ni da start merokok,biasanya habuk2 rokok tu mesti berterbangan merata2..especially yg merokok sambil drive...+ angin dari luar kereta yg sepoi2 bahasa,habuk rokok pon sepoi2 bahasa masuk balik dalam kereta dan melekat di setiap penjuru dalam kereta..huhuhu...

2- bila perokok2 da habis merokok, puntung rokok tu diorang buang je bersepah2..huhuhu..kalau lepak mamak pon sama je,padahal penat da mamak tu sediakan ashtray..*tapi ada yg bertamadun sikit...tak la buang sepah2...means,tak semua perokok camtu..tapi majoriti suka buang sepah2..*


3- ketagihan.yg ni memang tak dinafikan la..perokok2 ni kalau bangun pagi2 tak jumpa rokok,jadi tak keruan..tak jumpa nasi lemak + teh tarik pon takpe..asalkan dapat rokok dulu..tapi yg tak bagusnya bila perokok2 ni tak dapat rokok,boleh hilang mood sehari tu..dan tak pasal2 leh jadi mangsa amarah diorang..huhuhu

4- buang masa.ni selalu jadi kalau tiba2 time kerja hilang.dah tau la mana diorang ni menghilang..mesti habiskan masa merokok.kalau merokok tu setakat 1-2minit tak pe,ni amik masa paling kurang pon 5minit la..kalau hisap cepat2 tak feel..tu kalau sebatang je..kalau ada member sama2 merokok,lagi syok,tambah sebatang lagi..huhuhu

5- mulut berbau rokok.yg ni salah satu cara nak mengenalpasti perokok atau pon tidak.
6- tak hormat orang sekeliling.yg ni biasanya jadi kalau kat public.biasanya orang2 yg tak biasa ngan perokok mesti mengeluh.pernah sekali aku 'terpaksa' sound perokok yg tak hormat orang ni..sebabnya diorang da nampak satu table ngan aku ada 2orang yg pregnant,tapi selamba badak asap rokok menghala kat table kitaorang..

7- perokok pasif.yg ni sama macam point no.6.kita tak merokok,tapi hidu asap rokok.yg ni lagi bahaya..
" Setyo Budiantoro dari Ikatan Ahli Kesehatan Masyarakat Indonesia (IAKMI) mengatakan, sebanyak 25 persen zat berbahaya yang terkandung dalam rokok masuk ke tubuh perokok, sedangkan 75 persennya beredar di udara bebas yang berisiko masuk ke tubuh orang di sekelilingnya. "
sumber : google

8- sebab yg paling utama merokok ni membahayakan kesihatan si perokok.rokok adalah sebab utama kematian di dunia ni.risiko paling tinggi adalah penyakit jantung.dan macam2 lagi risiko penyakit yg lain contohnya kanser,katarak,osteoporosis dan macam2 lagi risiko...

so..jom kita amalkan hidup yg sihat dan katakan tak nak kepada rokok!!


Thursday, March 1, 2012

gambar menarik hati aku


I Love You
selamat pengantin baru mama Lisa dan papa Yus. Mia sangat sayangkan mama Lisa. Mia harap mama Lisa tak lupakan Mia lepas ini. Mia doakan mama Lisa happy always.


sweet sangat ucapan Mia untuk Lisa sempena majlis perkahwinan Lisa & Yusri ni kan?? suka sangat tengok Mia & Lisa ni memang sweet je dorang digandingkan dalam drama Adamaya dulu.

tahniah diucapkan pada Lisa & Yusri. sama2 la kita doakan semoga Lisa & Yusri bahagia hingga ke akhir hayat. AMIN....