Friday, March 23, 2012

kenapa ramai perempuan tak suka lelaki yg merokok??

wahh..entry kali ni mesti tercabar dan panas hati pada siapa2 yg merokok..hehehe...sori la yer..*just nak share perasaan org2 yg tak merokok macam i ni...hehehe*ok..berbalik tajuk entry kali ni..sebenarnya bukan la lelaki je yg merokok..tapi ada juga segelintir perempuan yg merokok..cuma peratus tu tak setinggi peratus lelaki yg merokok..

check it out apa yg aku dapat listkan untuk korang :

1- kalau perokok ni da start merokok,biasanya habuk2 rokok tu mesti berterbangan merata2..especially yg merokok sambil drive...+ angin dari luar kereta yg sepoi2 bahasa,habuk rokok pon sepoi2 bahasa masuk balik dalam kereta dan melekat di setiap penjuru dalam kereta..huhuhu...

2- bila perokok2 da habis merokok, puntung rokok tu diorang buang je bersepah2..huhuhu..kalau lepak mamak pon sama je,padahal penat da mamak tu sediakan ashtray..*tapi ada yg bertamadun sikit...tak la buang sepah2...means,tak semua perokok camtu..tapi majoriti suka buang sepah2..*


3- ketagihan.yg ni memang tak dinafikan la..perokok2 ni kalau bangun pagi2 tak jumpa rokok,jadi tak keruan..tak jumpa nasi lemak + teh tarik pon takpe..asalkan dapat rokok dulu..tapi yg tak bagusnya bila perokok2 ni tak dapat rokok,boleh hilang mood sehari tu..dan tak pasal2 leh jadi mangsa amarah diorang..huhuhu

4- buang masa.ni selalu jadi kalau tiba2 time kerja hilang.dah tau la mana diorang ni menghilang..mesti habiskan masa merokok.kalau merokok tu setakat 1-2minit tak pe,ni amik masa paling kurang pon 5minit la..kalau hisap cepat2 tak feel..tu kalau sebatang je..kalau ada member sama2 merokok,lagi syok,tambah sebatang lagi..huhuhu

5- mulut berbau rokok.yg ni salah satu cara nak mengenalpasti perokok atau pon tidak.
6- tak hormat orang sekeliling.yg ni biasanya jadi kalau kat public.biasanya orang2 yg tak biasa ngan perokok mesti mengeluh.pernah sekali aku 'terpaksa' sound perokok yg tak hormat orang ni..sebabnya diorang da nampak satu table ngan aku ada 2orang yg pregnant,tapi selamba badak asap rokok menghala kat table kitaorang..

7- perokok pasif.yg ni sama macam point no.6.kita tak merokok,tapi hidu asap rokok.yg ni lagi bahaya..
" Setyo Budiantoro dari Ikatan Ahli Kesehatan Masyarakat Indonesia (IAKMI) mengatakan, sebanyak 25 persen zat berbahaya yang terkandung dalam rokok masuk ke tubuh perokok, sedangkan 75 persennya beredar di udara bebas yang berisiko masuk ke tubuh orang di sekelilingnya. "
sumber : google

8- sebab yg paling utama merokok ni membahayakan kesihatan si perokok.rokok adalah sebab utama kematian di dunia ni.risiko paling tinggi adalah penyakit jantung.dan macam2 lagi risiko penyakit yg lain contohnya kanser,katarak,osteoporosis dan macam2 lagi risiko...

so..jom kita amalkan hidup yg sihat dan katakan tak nak kepada rokok!!


Thursday, March 1, 2012

gambar menarik hati aku


I Love You
selamat pengantin baru mama Lisa dan papa Yus. Mia sangat sayangkan mama Lisa. Mia harap mama Lisa tak lupakan Mia lepas ini. Mia doakan mama Lisa happy always.


sweet sangat ucapan Mia untuk Lisa sempena majlis perkahwinan Lisa & Yusri ni kan?? suka sangat tengok Mia & Lisa ni memang sweet je dorang digandingkan dalam drama Adamaya dulu.

tahniah diucapkan pada Lisa & Yusri. sama2 la kita doakan semoga Lisa & Yusri bahagia hingga ke akhir hayat. AMIN....

Wednesday, February 29, 2012

untuk korang semua : 


HAPPY LEAP YEAR!!
^_^

** 4 tahun sekali je tau..so,da 6kali la la leap year ni sepanjang aku bernafas di bumi ALLAH ni..=)

Tuesday, February 28, 2012

jom kongsi ilmu munakahat bersama2 *part 1*

sejak kawen ni,macam2 yg aku search kt google utk tambah ilmu munakahat ni..so,arini aku wat 1 entry utk kita sama2 tambah ilmu ALLAh ni k...^_^

aku mulakan dengan pengertian "nafkah" :

Seorang suami mempunyai tanggung jawab ke atas keluarganya terutamanya dari segi pemberian nafkah. Di bawah hukum Syarak, nafkah atau ``nafqah'' ditakrifkan dalam al-Hedaya sebagai ``segala perkara yang perlu bagi menyara kehidupan seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal''. Pengertian nafkah juga tidak hanya bermaksud sebagai nafkah zahir tetapi juga melingkungi nafkah batin. Definisi yang sama juga ada diperuntukkan di dalam Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) 1984.

Rujukan bagi tanggungjawab memberi nafkah zahir oleh suami boleh dilakukan ke atas Surah 2:233 yang antara lainnya bermaksud:
``...dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada (ibu dan anaknya itu) menurut cara yang adil...''.

Perkahwinan adalah berdasarkan perasaan kasih sayang dan ia juga harus memenuhi hubungan semula jadi di antara suami isteri.

Keharmonian rumahtangga amat ditekankan oleh Islam. Rujukan boleh dilakukan ke atas Surah 4 ayat 19 yang antara lain bermaksud,
``Bergaullah kamu dengan mereka (isteri-isteri kamu) dengan cara yang baik.''

Ayat-ayat di atas dengan jelas menekankan tanggungjawab lelaki untuk memberi nafkah kepada isteri dan keluarganya.
*sumber : google

yg ni pulak "nafkah" suami ke atas isteri :

Suami WAJIB  memberikan  dua (2)  jenis nafkah iaitu:
A.NAFKAH ZAHIR ,meliputi penyediaan
1.Makanan dan minuman
2.Pakaian sekedar kemampuan
3.Tempat tinggal/rumah penginapan yang selesa
4.Perbelanjaan Pendidikan
5.Perbelanjaan Kesihatan
Manakala Keperluan  asas lain yang tidak WAJIB
Seperti  kenderaan,perabut rumah dan keperluan diri dan kemewahan  yang lain.
B.NAFKAH BATIN,Meliputi
1.Layanan seksual/syahwat
2.Kasih sayang
3.Menjaga perasaan dan hati isteri
4.Pergaulan yang baik dan harmoni.
*sumber : google

**kesimpulannya..besar tanggungjawab suami terhadap isteri..sekarang ni macam2 yg kita dengar pasal nafkah ni..kebanyakannya pasal suami tak memberi nafkah sebab isteri pon bekerja..tapi semua tu si suami jangan pandang remeh walaupon gaji si isteri lebih tinggi dari si suami.yg dapat aku share dari bacaan aku,walaupon si suami beri RM50/bulan atas dasar nafkah yg di wajibkan terhadap isterinya,itu dah memadai kerana nafkah diberi mengikut keperluan si suami.dan lagi 1,suami tidak berhak ke atas duit isteri yer...dan kalau si suami cakap "guna duit awak dulu la beli barang dapur,nanti abang ganti",itu da jadi hutang suami kepada isteri..dan suami WAJIB ganti..melainkan isteri halalkan..so,si suami jangan la pandang remeh hal nafkah ni..sbb ia melibatkan kewajipan yg dituntut ALLAH. 

Friday, February 24, 2012

oveRnite N haNgouT ^_^

post kali ni agak berhabuk la..sbb xsmpt2 nak meng'hupdate' blog ni..bila mood malas da datang,dalam 2 minggu nak ade 1 post baru pon susah..hehehe..bese la,org da kahwin..paham2 suda..=p
hhaaa...jangan pikir lain lak..bukan ape..sibuk ngan keje dan rumahtangga..tu yg asek xsmpt je nak 'hupdate'..=)

weekend lepas saja je gedik2 ngan en.B..bosan dok layan tv kt umah..last2 pas abes cerekarama tv3 tu...ktorg pon siap2 la tengah2 malam buta g naik genting..bukan wat ape pon..saja jalan2 amek feel sejuk kt atas tu..baru la best nak dating..hehehe...=p

ukur ketinggian yg xberapa nak 'tinggi' tu..hehehe
ada la game yg aku xleh main..bese la..comei jer..=p

nak jugak ukur tinggi en.B ni..em,dah2..awak memang leh main semua game..



petang ahad tu lak,layan kan en.B nak main helikopter lak kt taman..sampai2 kt taman,nampak bersusun je kete..last2 ktorg pon cr port tepi taman tu,nampak la ade family dok layan anak2 main badminton la,jogging la..ktorg pon park dekat2 situ...huhu



suka pic nih..macam helikopter real je kan??

Thursday, February 23, 2012

akTiviti saNtai Lunch tiMe ^_^

ktorg ni memang suka wat makan2..so,rasanya da lama x wat makan2 kt opis ni...semalam ada la gak aktiviti santai untuk tahun ni...walaupon wat sandwish je..tapi kami hepi..n yg penting...KERJASAMA..tengok je la gelagat ktorg...yg laki org pon memang xkekok wat keje kt dapur..thanks abg fendi yg bnyk tolong potong2 bahan2 semua..=)



ohh ya...tak lupa gak ktorg try resepi baru..resepi asal dr pn.laila..best gak tau..jom tengok apa resepi rahsia pn.laila tu..=)



taaddaa!!da siap resepi rahsia pn.laila buatan pn.intan ^_^

Friday, February 3, 2012

Sunday, January 15, 2012

riNdu maK yOng yang tak buyOng Lagi...

 mak yong..aku tau kalau ko baca blog aku ni,mesti ko tau sapa yg aku maksudkan..hehehehe...mak yong,aku rindu ko la...sangat2..bila da cuti bersalin ko nak abes ni...opis da xriuh xde ko..hahahaha...adib pon xde orang kacau da...tapi aku asek kacau yana lak..hehehhehe..

 mak yong sebelum cuti bersalin...

anak mak yong da bulat cam mak yong..muka photostat...hehehe

Wednesday, January 4, 2012

RinDu zaMan sekoLah

untuk adik2 yg masih bersekolah tu,welcome back to school k...semoga tahun ni belaja rajin2..yg mana nak amik UPSR,PMR & SPM..belaja betul2..tanamkan dalam ati dapatkan keputusan yg cemerlang tau..semoga jadi insan yg berguna dan dapat berjasa untuk mak ayah dan negara...AMIN!!

hhhmmm...bile di ingat semula zaman sekolah,memang rindu...teringat dulu2 masa still bersekolah..aku pernah cakap kat mak aku...
aku : akak tak sabar nak abes sekolah...
mak : nanti akak da abes sekolah mesti rindu nak g sekolah balik..percayalah cakap mak..

hhhmmm..memang betul pon apa yg mak aku cakap tu..masuk tahun ni,dah 8tahun rupanya aku dah tamatkan zaman persekolahan...huhu

kalo dulu,bila time hujung tahun,mesti g beli barang2 baru sekolah..baju la,beg,kasut,stationary dll..masa tu,macam ada semangat baru je...tapi bila da start belaja,main2 je..hehehe...walaupun main2,alhamdulillah,aku masih diberikan kerja yg bagus...

tak lupa jugak zaman2 sekolah,mestila ade zaman menggedik2 nak ber'cinta monyet' nih..betul tak??hahaha...zaman2 tu,dok main tulis2 surat..bagi biodata la...hehehe..bila da pandai bergayut kat tepon,sikit2 tepon bunyi kat uma..kadang2 sampai kena marah..yelah,bila yang call tu dengar suara org lain selain kite,mesti la letak..takot kena marah..hahahaha..ntah pape la kan?

dalam zaman sekolah ni,banyak kawan yg kita akan jumpa..ada yg sebulu ngan kita..ada yg tak..bila yg tak sebulu,mesti la tak berapa suka ngan org tu kan?hehehe...tapi,semua tu mengajar kita menilai orang bila da tamat sekolah...=)

walau apa pon,aku memang rindu zaman sekolah..dan paling tak boleh lupa,zaman aku dok usha2 husband aku ni masa kat sekolah dulu..tapi dulu dia dah ada awek,setakat kawan je la..hehehe...

aarrgghh...rindunya nak kembali muda..huhuhu

Tuesday, January 3, 2012

haNgout wiF diLa

sebelum tu..rasanya belum terlambat lagi nak wish..HAPPY NEW YEAR 2012..semoga segala azam dan impian korang tahun ni tercapai..insyaallah...=)

masuk tahun baru ni..aku pon dengan rasminya dah tak duduk lagi membujang.."dulu lain...sekarang lain.."cehh..cehh..siap nyanyi lagu Tan Sri S.M Salim gituww..hehehe...so,sebelum aku pindah rumah baru bersama suami tersayang..sempat lagi aku hangout ngan housemate uma bujang aku..cik dila..oohhh..sangat epy dapat kua sama2..thanks dila spend time ngan dak kecik yg dah berkawin nih..hehehe...




  gedikwwss bersama2...konon2 status single lagi..hahaha


kat autopay pon jadi..hahaha..ni maknanya muka still epy walaupon nak balik uma..^_^

*** suka g shopping mall bile celebrate christmas..suka ngan christmas tree dia..=)