Thursday, November 3, 2011

cabaran as a phlebotomist

entry kali ni nak cerita sikit la pasal job description aku..cewahh!!gitu...
"bertanggungjawab dalam mengendalikan pengambilan darah pesakit"


aku mula berjinak-jinak jadi phlebotomist (org yg bertanggungjawab mengambil darah pesakit) since 2009 masa mula-mula aku berkhidmat as MLT. so kiranya sekarang aku da ada 2years experience.macam-macam ragam org yg aku jumpa bila time amek darah ni...

situation 1 : patient wat2 berani, padahal takot
* bila patient takot,biasanya tangan dorang ni akan jadi sejuk sesejuk sejuknya. so, bila nak amek darah, darah pon jadi tersipu-sipu malu nak keluar. so, kenalah tenangkan patient dulu. tak pon masa amek darah tu,kenalah borak2 ngan patient supaya dia leka masa da cucuk tu. takde la dia rasa sakit bebenor.

situation 2 : patient wat2 pandai
* situation ni bila patient yg da biasa amek darah. so, dia akan tunjuk vein mana yg dia selalu amek darah.kadang2 ada yg betul..yg tu bagus la..tapi, kadang2 tak betul. so,bila aku da teramek darah tempat tak betul (sebab ikut cakap patient yg wat2 pandai), patient mesti cakap "biasanya pakcik/makcik amek kat situ..adik ni tak jumpa ke vein??!" huh..berderau darah aku..huhuhu

situation 3 : patient wat muka tak confident ngan aku
* biasanya patient mesti tanya.."adik ni student ke??da biasa amek darah??" kadang2 tu penat gak nak menjawab yg aku ni staf. tapi aku tak salahkan dorg sebabnya memang tak dinafikan kat tempat aku majoriti yg amek darah patient muda2..

situation 4 :  patient keraskan badan / bergerak
* yg ni paling aku tak suka. sebabnya, bila aku da cucuk pastu patient keraskan badan / gerakkan tangan (biasanya akan terangkat tangan), needle yg aku cucuk patient tu pon lari dari vein yg aku cucuk tadi. kenalah bagitau patient supaya rileks. tapi depends pada patient, ada yg still keraskan badan / gerak. so, terpaksalah aku cabut needle n cucuk lagi skali. kenalah wat dia khayal borak2 ngan aku masa cucuk tu. bia patient tak perasan aku da cucuk..huhuhu

situation 5 : running vein
* yg ni biasanya banyak kat patient yg da tua2. sebabnya, kulit dorang da tak setegang org muda (dalam kata lain, kolagen da kurang). so, cara terbaik kenalah tarik kulit dorang jadikan tegang, baru senang sikit nak amek darah.

sepanjang 2tahun ni, cabaran yg paling aku tak leh lupa masa amek darah house-to-house. dapat patient yg da tak leh bergerak. hanya terbaring. aku rasa kalo dia terbaring atas katil, ok lagi kot. ni patient terbaring atas lantai. kesian sangat tengok keadaan patient tu n rumah dia. daif sangat. 

ni pon salah satu cabaran gak bila house-to-house..takde tempat amek darah yg proper..huhu


dua2 gambar kat atas ni lak masa mula2 aku blaja amek darah..bila ada meja camni la baru proper nak amek darah..^_^ 
 

sumber : google
* ingat!!kami hanya phlebotomist..bukan vampire..hehehe

3 comments:

  1. bagus2..benda2 macam nie jarang orang share..sy pun br tau ape itu phlebotomist..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. oh wow..ade name sendiri..phlebotomist..mesti cm takut gak mase mule2 nak amik darah org kan..

    ReplyDelete