Friday, November 18, 2011

oh! musim kawen...^_^

aku percaya berlambak kad kawen dah terpampang kat board dept masing2..tengok je la board kat dept aku...macam2 kaler kad ade..hehehe..


ni antara undangan paling awal antara semua kad2 yg ada..insyaallah aku akan hadir esok tok meriahkan majlis..thanks to adib invite ktorg smue..^_^


Thursday, November 17, 2011

~~main2 ping pong~~

lama xupdate blog..xtau nak post pasal pe..hehehehe..so,arini da ade post baru untuk korang semua..
"main2 ping pong"..cam kiut je tajuk post ni..hehehehe

semalam aku sebok2 gedik2 nak main ping pong untuk kampus aku..kirenye frenly game la..game ping pong fakulti perubatan antara kampus shah alam,selayang n sg.buloh..wakil dari shah alam n selayang masing2 anto 1 wakil..4orang dari kampus sungai buloh..so,wakil dari semua kampus 6 orang je(cehhh..cam ramai je..gebang je lebih..hehe)

sebelum main,photogedik la dulu..hehe



main2 ping pong ^_^



hahaha..tengah main pon sempat lagi posing..=p

masa pemberian hadiah...^_^

tempat ke-3
yat,wakil sungai buloh

tempat ke-2
ehhh..cam kenal je..hehehehe
tuan nye blog..^_^

tempat pertama
kak faridah,wakil dari shah alam..
siap bawak anak gitu..

hahaha..gedik2 ngan adiah..
*sepanjang malam tu asek wat peace je..sebab tu kot dapat no 2..hehehe^_^

thanks pada duang n amir jr yg datang bagi sokongan..ececeh..n pada iza yg sudi teman aku main ping pong..hehehehe...dan xlupa pada tenaga2 pengajar yg ajar aku main ping pong ni..bnyak sangat cikgunye..duang,amir jr,amir sr,keril,abg fendi n sepul..walaupon korg cam nak xnak ajor aku yg xbape pandai main ping pong ni..hahahaha

Thursday, November 3, 2011

cabaran as a phlebotomist

entry kali ni nak cerita sikit la pasal job description aku..cewahh!!gitu...
"bertanggungjawab dalam mengendalikan pengambilan darah pesakit"


aku mula berjinak-jinak jadi phlebotomist (org yg bertanggungjawab mengambil darah pesakit) since 2009 masa mula-mula aku berkhidmat as MLT. so kiranya sekarang aku da ada 2years experience.macam-macam ragam org yg aku jumpa bila time amek darah ni...

situation 1 : patient wat2 berani, padahal takot
* bila patient takot,biasanya tangan dorang ni akan jadi sejuk sesejuk sejuknya. so, bila nak amek darah, darah pon jadi tersipu-sipu malu nak keluar. so, kenalah tenangkan patient dulu. tak pon masa amek darah tu,kenalah borak2 ngan patient supaya dia leka masa da cucuk tu. takde la dia rasa sakit bebenor.

situation 2 : patient wat2 pandai
* situation ni bila patient yg da biasa amek darah. so, dia akan tunjuk vein mana yg dia selalu amek darah.kadang2 ada yg betul..yg tu bagus la..tapi, kadang2 tak betul. so,bila aku da teramek darah tempat tak betul (sebab ikut cakap patient yg wat2 pandai), patient mesti cakap "biasanya pakcik/makcik amek kat situ..adik ni tak jumpa ke vein??!" huh..berderau darah aku..huhuhu

situation 3 : patient wat muka tak confident ngan aku
* biasanya patient mesti tanya.."adik ni student ke??da biasa amek darah??" kadang2 tu penat gak nak menjawab yg aku ni staf. tapi aku tak salahkan dorg sebabnya memang tak dinafikan kat tempat aku majoriti yg amek darah patient muda2..

situation 4 :  patient keraskan badan / bergerak
* yg ni paling aku tak suka. sebabnya, bila aku da cucuk pastu patient keraskan badan / gerakkan tangan (biasanya akan terangkat tangan), needle yg aku cucuk patient tu pon lari dari vein yg aku cucuk tadi. kenalah bagitau patient supaya rileks. tapi depends pada patient, ada yg still keraskan badan / gerak. so, terpaksalah aku cabut needle n cucuk lagi skali. kenalah wat dia khayal borak2 ngan aku masa cucuk tu. bia patient tak perasan aku da cucuk..huhuhu

situation 5 : running vein
* yg ni biasanya banyak kat patient yg da tua2. sebabnya, kulit dorang da tak setegang org muda (dalam kata lain, kolagen da kurang). so, cara terbaik kenalah tarik kulit dorang jadikan tegang, baru senang sikit nak amek darah.

sepanjang 2tahun ni, cabaran yg paling aku tak leh lupa masa amek darah house-to-house. dapat patient yg da tak leh bergerak. hanya terbaring. aku rasa kalo dia terbaring atas katil, ok lagi kot. ni patient terbaring atas lantai. kesian sangat tengok keadaan patient tu n rumah dia. daif sangat. 

ni pon salah satu cabaran gak bila house-to-house..takde tempat amek darah yg proper..huhu


dua2 gambar kat atas ni lak masa mula2 aku blaja amek darah..bila ada meja camni la baru proper nak amek darah..^_^ 
 

sumber : google
* ingat!!kami hanya phlebotomist..bukan vampire..hehehe