Wednesday, December 28, 2011

fuhhh terbaik!!

pejam celik pejam celik rupanya dah 2 tahun fuhhh!! kt tv3 tu bersiaran..semalam dapat la tengok..rupa2 nya semalam fuhhh!! yg teakhir..mungkin tv 3 da ade rancangan yg baru kot..so,pasni da xdapat la tengok awal ashaari yg ensem tuh..huhuhu...
alala..comey je muncung mia wat fuhhh!!^_^

fuhhh!! semalam siap ade slot rating filem terlaris dan filem paling tak laris tahun 2011..dua2 filem ni aku tak tengok lagi..tahniah la pada shamsul yusoff atas kutipan filem paling laris 2011 :: KL gangster...insyaallah dalam masa terdekat ni aku cuba tengok filem ni...

korang mesti nak tau filem apa paling tak laris kan??kan?em..filem yg tak laris tu Karipap Karipap Cinta..so,bila aku tengok filem tu paling tak laris,aku pon teruja download filem tu..saja nak tengok camne jalan cerita filem tu..last2 aku tengok 20minit je..huhuhu..so,apa maksudnya tuh??!

Tuesday, December 27, 2011

review PURE RUS trip 2011~~

pejam celik pejam celik kita dah menghampiri penghujung tahun 2011..dah lame tak update blog ni..sory kawan2..bz sket sebab aku baru 2minggu melangkah ke dunia baru..alam perkahwinan..tak sempat lagi nak share kat korang semua..bila semua gambar da siap nnt,aku update kt blog k...

ok..sebenarnya post kali ni saja2 nak mengimbau balik semua trip PURE RUS yg aku pegi utk tahun ni...n nak layan gambar2 aku sebelum kawen..hahahaha

jom layan~~












Wednesday, December 21, 2011

tHanks eyesTudio ^_^

xsilap aku bulan lepas aku tgk kt blog aizul marcello..nampak promotion ni....

aku pon saje gediwk2 amek promotion si aizul ni...
jom layan gambar2 aku yg gediwk ni..hehe






** thank to taq rafael yg amek gambar superb gediwks ni...n credit to aizul yg edit gambar2 ni..^_^

Friday, November 18, 2011

oh! musim kawen...^_^

aku percaya berlambak kad kawen dah terpampang kat board dept masing2..tengok je la board kat dept aku...macam2 kaler kad ade..hehehe..


ni antara undangan paling awal antara semua kad2 yg ada..insyaallah aku akan hadir esok tok meriahkan majlis..thanks to adib invite ktorg smue..^_^


Thursday, November 17, 2011

~~main2 ping pong~~

lama xupdate blog..xtau nak post pasal pe..hehehehe..so,arini da ade post baru untuk korang semua..
"main2 ping pong"..cam kiut je tajuk post ni..hehehehe

semalam aku sebok2 gedik2 nak main ping pong untuk kampus aku..kirenye frenly game la..game ping pong fakulti perubatan antara kampus shah alam,selayang n sg.buloh..wakil dari shah alam n selayang masing2 anto 1 wakil..4orang dari kampus sungai buloh..so,wakil dari semua kampus 6 orang je(cehhh..cam ramai je..gebang je lebih..hehe)

sebelum main,photogedik la dulu..hehe



main2 ping pong ^_^



hahaha..tengah main pon sempat lagi posing..=p

masa pemberian hadiah...^_^

tempat ke-3
yat,wakil sungai buloh

tempat ke-2
ehhh..cam kenal je..hehehehe
tuan nye blog..^_^

tempat pertama
kak faridah,wakil dari shah alam..
siap bawak anak gitu..

hahaha..gedik2 ngan adiah..
*sepanjang malam tu asek wat peace je..sebab tu kot dapat no 2..hehehe^_^

thanks pada duang n amir jr yg datang bagi sokongan..ececeh..n pada iza yg sudi teman aku main ping pong..hehehehe...dan xlupa pada tenaga2 pengajar yg ajar aku main ping pong ni..bnyak sangat cikgunye..duang,amir jr,amir sr,keril,abg fendi n sepul..walaupon korg cam nak xnak ajor aku yg xbape pandai main ping pong ni..hahahaha

Thursday, November 3, 2011

cabaran as a phlebotomist

entry kali ni nak cerita sikit la pasal job description aku..cewahh!!gitu...
"bertanggungjawab dalam mengendalikan pengambilan darah pesakit"


aku mula berjinak-jinak jadi phlebotomist (org yg bertanggungjawab mengambil darah pesakit) since 2009 masa mula-mula aku berkhidmat as MLT. so kiranya sekarang aku da ada 2years experience.macam-macam ragam org yg aku jumpa bila time amek darah ni...

situation 1 : patient wat2 berani, padahal takot
* bila patient takot,biasanya tangan dorang ni akan jadi sejuk sesejuk sejuknya. so, bila nak amek darah, darah pon jadi tersipu-sipu malu nak keluar. so, kenalah tenangkan patient dulu. tak pon masa amek darah tu,kenalah borak2 ngan patient supaya dia leka masa da cucuk tu. takde la dia rasa sakit bebenor.

situation 2 : patient wat2 pandai
* situation ni bila patient yg da biasa amek darah. so, dia akan tunjuk vein mana yg dia selalu amek darah.kadang2 ada yg betul..yg tu bagus la..tapi, kadang2 tak betul. so,bila aku da teramek darah tempat tak betul (sebab ikut cakap patient yg wat2 pandai), patient mesti cakap "biasanya pakcik/makcik amek kat situ..adik ni tak jumpa ke vein??!" huh..berderau darah aku..huhuhu

situation 3 : patient wat muka tak confident ngan aku
* biasanya patient mesti tanya.."adik ni student ke??da biasa amek darah??" kadang2 tu penat gak nak menjawab yg aku ni staf. tapi aku tak salahkan dorg sebabnya memang tak dinafikan kat tempat aku majoriti yg amek darah patient muda2..

situation 4 :  patient keraskan badan / bergerak
* yg ni paling aku tak suka. sebabnya, bila aku da cucuk pastu patient keraskan badan / gerakkan tangan (biasanya akan terangkat tangan), needle yg aku cucuk patient tu pon lari dari vein yg aku cucuk tadi. kenalah bagitau patient supaya rileks. tapi depends pada patient, ada yg still keraskan badan / gerak. so, terpaksalah aku cabut needle n cucuk lagi skali. kenalah wat dia khayal borak2 ngan aku masa cucuk tu. bia patient tak perasan aku da cucuk..huhuhu

situation 5 : running vein
* yg ni biasanya banyak kat patient yg da tua2. sebabnya, kulit dorang da tak setegang org muda (dalam kata lain, kolagen da kurang). so, cara terbaik kenalah tarik kulit dorang jadikan tegang, baru senang sikit nak amek darah.

sepanjang 2tahun ni, cabaran yg paling aku tak leh lupa masa amek darah house-to-house. dapat patient yg da tak leh bergerak. hanya terbaring. aku rasa kalo dia terbaring atas katil, ok lagi kot. ni patient terbaring atas lantai. kesian sangat tengok keadaan patient tu n rumah dia. daif sangat. 

ni pon salah satu cabaran gak bila house-to-house..takde tempat amek darah yg proper..huhu


dua2 gambar kat atas ni lak masa mula2 aku blaja amek darah..bila ada meja camni la baru proper nak amek darah..^_^ 
 

sumber : google
* ingat!!kami hanya phlebotomist..bukan vampire..hehehe

Thursday, October 27, 2011

amek feel packing baju...huh!!

meng'update' blog tercinta malam2 ni sambil amek feel nak packing baju utk esok..aduh!!penatnya kalau tiap2 minggu ade trip g pure rus study ni..huhuhu...

apakan lagi yg aku leh wat..aku terpaksa mengerah tulang empat kerat aku yg tak berapa nak kuat ni utk kuatkan jugak diri aku utk berkhidmat demi UiTM tercinta..wahh!!gitu...UiTM dihatiku la katakan..hehehe...(ayat bodek..tak leh blah =p)

trip kali ni g ketereh,kelantan..hope kitorang g tak banjir la..sebab tadi dengar buletin utama..kawasan pantai timur diramal akan banjir..lagipun air kat sungai kelantan pun da nak cecah aras amaran banjir..huhuhu

papepon,aku harap trip kali ni semuanya lancar n semoga selamat kami pergi dan balik...AMIN!!


Tuesday, October 25, 2011

release tension @PURE RUS STUDY trip

last weekend aku ikot trip PURE RUS STUDY kat pahang..so,area yg kitorang pegi kali ni,nenasi-pekan..dalam sebok2 keje,mesti la gak release tension kan??lagi2 pegi tempat org..bukan senang nak jalan2 free..hehehe..

jom layan gambar2 kitorang yg bengong + sengal pas abes keje..

layannnnn....^_^







Wednesday, October 19, 2011

~goreng pisang + sambal kicap~

arini nak cerita pasal goreng pisang..eh,eh..jap2..goreng pisang ke pisang goreng??hehehe..teringat masa sekolah dulu..cikgu BM terangkan mana 1 yang betul..

goreng pisang = perbuatan
pisang goreng = makanan (benda)

lagi satu bila bercerita bab goreng pisang ni,mesti teringat masa mula2 study kat shah alam..aku pegi la beli goreng pisang yang jual kat tepi jalan tu..then aku tanya,"bang,sambal kicap ade??"
abang tu pon buat muka pelik..then,dia cakap la xde..pastu bagi aku sambal sos utk cicah ngan goreng pisang tu..tapi aku tak makan pon sambal sos tu...

lama gak aku tak dapat cari jawapan napa kat shah alam xde sambal kicap bila beli goreng pisang..sampai la aku jumpa kawan sekolah aku,zetty..dia study kat subang..lepak2 ngan dia n kawan dia,dira..borak punya borak rupanya dak dira ni pon orang johor..then,bercerita la kelainan orang johor camtu camni..pastu,zetty pon bersuara..salah 1 kelainan orang johor adalah ORANG JOHOR JE YG MAKAN GORENG PISANG NGAN SAMBAL KICAP..hehehe..then,barulah aku tau jawapan..hahahaha...

weekend lepas lak,aku baru je balik dari kampung..mak ayah aku ajak la ngeteh(minum petang)..then kat situ ade goreng pisang n tempe goreng..pergghh!!pe lagi balun abes la..hahahaha...



 nak promote sket kedai makcik nih..memang sedap..tempe goreng ni nipis je..pastu tepung dia sedap..rangup..makan sampai 5ringgit pon tak sedar..hahaha

ni lak kerak(lebihan bancuhan tepung)..aku suka gila makan..rangup sehh..^_^

**sambal kicap paling sedap aku makan ngan goreng pisang,masa aku berhenti beli goreng pisang kat tangkak..memang superbb!!

Thursday, October 13, 2011

hari ini yang pasti~~

pagi2 sampai opis da layan bekpes ngan produk nestle & marigold..



yang tak best arini g keje,bangun pagi2 da sakit2 badan..tak tahu nape..salah tido kot..sampaikan nak drive tukar gear pon jadi sakit..angkat tangan pon sakit..audh..siyes tak suka rasa camni...!!hhhuuaarrgghh!!!