Monday, November 18, 2013

Tips penjagaan botol susu bayi

salam semua...
hari ni nak kongsi tips penjagaan botol susu yang aku selalu amalkan...

maybe korang lagi banyak experience..almaklumlah aku ni new mum..baru anak 1..experience tu tak bnyak lg..tapi takpe..nak gak share sama korang2 semua..hehehe

First step:
bilas dulu botol yang ade saki baki susu ngah air paip..then aku rendam dalam solution "liquid cleanser Pureen"...ni contoh dia ye kawan2..


Then, second step:
berus botol susu utk sental saki baki susu tu supaya botol bersih, sebersihnya..yang ni je istilah berus..tapi aku tak pakai pon berus.. tapi span..yg ni brand tollyjoy..kalau beli memang ade dalam packaging dia extra span..sebab ape pakai span?? sebab nk elak permukaan botol susu ade "crack"..bila "crack" dikhuatiri bakteria boleh membiak, so kene tukar botol susu baru lak...ni namanye nk jimat dari selau beli botol..hehehe..ni contoh span tu...

Last step:
bilas botol..then siap untuk masuk dalam sterilizer..aku guna sterilizer Autumnz.. tadaaa!!


*kawan2 leh rujuk sini lak untuk tips mensterilkan botol susu k...
http://www.babycenter.com.my/a1045009/mensteril-perkakasan-penyusuan-botol

Monday, October 14, 2013

Jom makan biskut~~

Hai semua..arini juz nak share ibu biarkan Danish makan sendiri..nak train Danish makan sendiri..bulan depan da nak setahun pon...
So,arini nak share ape yg Danish makan..Product Heinz Biscotti Apple..ade 12batang dalam 1peket..harga cuma RM4.++
Sesuai untuk 7bulan++ k..kalo rasa2 dia da ade gigi bnyk sikit,leh la bia dia makan sendiri..so,arini Danish da makan 3batang..and td nampak ibu dia pegang plastik biskut tu..dia jerit nk lagi..huhu..
So far,suka tengok Danish makan..pengasuh pon kate Danish senang makan..lega ati bile dgr dia suka mkn..
Oh ya..biskut ni ade 3 perisa xsilap..original,chocolate n Apple..tiga2 Danish da makan..paling sedap chocolate la..sbb ibu dia pon tumpang sekaki..hehehe... 


       

Thursday, August 22, 2013

Isu CCRIS

Salam semua..
Kat sini aku nak sharing la sikit pasal isu yg ngah panas lg ni sebagai salah satu peminjam PTPTN..
Macam2 pendapat org pasal isu ni.tapi aku bersyukur sebab isu ni da dapat penyelesaiannya.
Ada sesetengah pendapat yg kurang enak di dengar..contoh nya::

* "lain kali belajar la betul2..boleh dpt pengecualian.."
-pendapat macam ni aku rasa ramai yg kecik ati..bukan apa,setiap org ada level IQ masing2..tak perlulah pertikaikan anugerah yg Allah beri..

* "kalau berhutang,memang wajib la bayar...hukum dunia takot,hukum Allah tak takot lak.." (Merujuk pada muslim)
-ayat ni pedas ok!! Aku sebagai peminjam pon terasa sebab aku hanya mampu bayar sikit2 je..
Kita kena percaya..rezeki yg Allah bagi utk setiap org tak sama..dan fikir jugak mungkin mereka banyak tanggungan..

++ so,apa pon yg pendapat kita,kita kena fikir org lain mungkin tak sama macam kita..aku sentiasa fikir,ramai lg org yg susah kt dunia ni..yg macam2 masalah yg kita tak tahu..

Peace ok!!